tirsdag 9. november 2010

Svensk utfordrer til America's Cup

Den 34. utgaven av The America’s Cup vil ha et svensk lag på utfordrerlisten. Det stadfestet ARTEMIS RACING i dag. Laget vil representere KSSS, som er verdens 5. største seilforening med sine over 6000 medlemmer og en av verdens eldste.

UTFORDRER: Jacob Wallenberg, Torbjörn Törnqvist, Richard Worth and Paul Cayard i Artemis Racing stadfestet i dag den svenske utfordringen til America’s Cup. (SEILfoto: Sander van der Borch)

Kan vinne
På en pressekonferanse i Stockholm i dag ble det fortalt at det svenske laget akter å delta i America’s Cup World Series i 2011–2012 og til slutt i Challenger Selection Series i 2013. Og dersom det skulle gå veien for svenskene, vil de til slutt møte USA i matchen om selve cupen.

Det er tredje gang svenskene utfordrer i dette aller ypperste selskapet

– Og denne gangen tror jeg faktisk Sverige kan vinne, sa Magnus «Mange» Olsson, et ikke helt ukjent ikon i svensk seilsport, under pressekonferansen.

Paul Cayard i spissen
Til å lede utfordringen har Torbjörn Törnqvist, som er styreformann for og initiativtager til satsningen, har han valgt amerikanske Paul Cayard. Som rormann er en annen amerikaner utpekt, Terry Hutchinson, mens Juan Juan Kouyoumdjian er valgt som konstruktør. Med i teamet er også den erfarne newzealenderen og America’s Cup-veteranen Tom Schnackenberg.

Først i AC 45
Allerede rett over nyttår reiser det svenske laget til New Zealand for å prøveseile det foreløpig eneste eksemplaret av den nye America’s Cup «miniatyren» AC 45. Det er i denne båttypen America’s Cup World Series i 2011–2012 skal seiles i, og det svenske laget vil få bygge-nummer tre av denne nye katamaran-typen levert i mars/april.

Tidlig ute
Paul Cayard understreket under pressekonferansen at det svenske laget ser det som viktig å være tidlig ute og vinne erfaring med flerskrogseiling og de nye båtene. Derfor vil de starte konstruksjonen av den første AC 72'en slik at den skal være klar allerede i januar 2012, som er tidligste mulige dato det er tillatt å sjøsette denne nye super-katamaranen.

Deretter vil de starte treningen med den og samtidig igangsette designarbeidet på båt nummer to.

Åpne og intelligente
– Jeg tror det vil være viktig å ha et helt åpent sinn når man skal tilnærme seg både måten å seile på og hvordan båtene skal bli. Vi mener vi har satt i sammen et team av kreative og intelligente mennesker som skal løse denne oppgaven, sa Cayard.

40 mennesker er allerede engasjert og jobber med prosjektet, og Paul Cayard mente de ville komme opp i ca. 100 mennesker etter hvert.

Se pressekonferansen her.

Kopiert fra SEILmagasinet.

Ingen kommentarer: